Pitches

Tijdens het conrges kregen kleine en grotere projecten die op een praktische manier bijdragen aan schoon een podium. Welke oplossingen voor zwerfafval presenteerden zij?

Circulaire afvalbak Phoenix

Het ontwerp ‘Phoenix’ van Plastic Omnium is uitgeroepen tot de beste circulaire afvalbak.  Wat maakt deze bak zo goed? Johan Zandee, een van de ontwerpers vertelt over zijn ‘circulaire kunststof vogel’, waarin je verschillende fracties weg kunt gooien. Het winnende ontwerp is zowel qua materiaal als productie 100% duurzaam. Zandee: “De bak is volledig gemaakt van recyclebaar hdpe. Het koelwater en de oliën die we gebruiken bij de fabricatie zijn ook helemaal recyclebaar.” Verder heeft de bak een handige klep waar je geluids-, licht- of vulgraadsensoren in kunt doen. Die klep beschermt ook tegen de regen en je kunt hem gebruiken om de bak tijdelijk af te sluiten.

Bekijk hier de presentatie


Zwerfafvalmonitoring bij PostNL

Rogier Havelaar werkt als programmamanager Slimme samenleving bij PostNL en biedt gemeenten slimme ondersteuning bij de monitoring van zwerfafval. Havelaar: “Ze zijn er dagelijks en kennen de wijk. Dat maakt ze heel geschikt.” Bezorgers nemen tijdens hun dagelijkse ronde een foto en doen een melding als ze zien dat ergens iets niet in orde is. De gemeente kan daar dan op kan reageren. Havelaar ziet ze als een mogelijke aanvulling op de professionals die een wijk schouwen en buurtbewoners die via apps en de telefoon meldingen kunnen doorgeven. Op dit moment lopen er pilots in Leusden en in Amsterdam. In de hoofdstad worden de bezorgers, altijd op basis van vrijwilligheid, ook ingezet om te kijken of een bepaalde melding goed is afgehandeld.

Meer informatie? Kijk hier of neem contact op met rob.key@postnl.nl

Bekijk hier de presentatie


Zwerfafvalbewuste planvorming door PLANTERRA

Plekken die lastig zijn te onderhouden of juist zorgen voor meer zwerfafval, vanwege de manier waarop ze zijn ontworpen en ingericht. “Iedere gemeente kent ze wel”, zegt PLANTERRA-adviseur Marco Hommel. “Wij willen het zwerfafvalbewustzijn bij ontwerpers vergroten, met de inzet van zes thema’s: schoon, overzichtelijk, toezicht, eigenaarschap, voorzieningen en makkelijk onderhoud.” Hoe je het bewustzijn in de praktijk is volgens Hommel vooral een communicatie-opgave. Het vraagt in plaats van ‘zenden’ om een dialoog tussen beheerders en ontwerpers. “De opdrachtgever of beheerder moet met belangrijke oplossingen komen (de ‘wat’-vraag). Ontwerpers moeten met ideeën voor oplossingen te komen (de ‘hoe’-vraag). Hoor en wederhoor zijn hierbij essentieel.”

Bekijk hier de presentatie

 

Meld u aan voor het digitaal magazine

Altijd op de hoogte van het laatste zwerfafvalnieuws.